Thursday, January 31, 2013

[jalan-jalan ke Hatyai] #2

Salam guys,

Hari ni saya nak share itinerary ringkas kalau kawan-kawan nak ke Hatyai. Trip ni saya selalu buat hujung minggu je, so tak payah nak ambil cuti tahunan pun. :)
Hope it helps.


Jumaat, 9.20pm
  • Tren Senandung Langkawi (KL Sentral – Hatyai)
  • RM60 – tempat tido bawah
Sabtu, 10.30am (Thai time onwards)
  • Sampai Hatyai Junction Train Station
  • Jalan kaki je g Lee Gardens Plaza Hotel and check in at 11.00am (boleh reserve bilik through email rsvn.leeplaza@gmail.com je, RM130/night with breakfast – untuk 2 org, byr upon check out, dia akan hold passport and issue a receipt yg kita bawa bila g jln2)
Sabtu, 12.00pm
  • Ambil tuk2 depan hotel untuk ke pasar. Cakap ‘pasar’ je kat driver tuk2 tu. 20Baht seorang.
  • Di tingkat 3 pasar ade deretan kedai makan Islam, sedap2 belaka. Sebelah tu, ada bazaar utk shopping baju dll
  • Jam 2.30pm balik  hotel, naik tuk2 depan pasar tu je.
Sabtu, 3.00pm
  • Turun bawah, tepi hotel ade deretan tempat massage. Suggested: Budsaba Massage (owner nama Michael – Malaysian Chinese – fasih cakap Melayu). Masseur sini mmg terlatih, dan foot massage merangkumi urut badan skali..250Baht for 1 hour.
Sabtu, 4.15pm
  • Balik hotel untuk mandi (kalau tk selesa) dan siap2 untuk ke floating market.
Sabtu, 4.30pm
  • Ambil tuk2 depan hotel, cakap Khlong Hae Floating Market, pepandai la tawar ye, selalunya 400Baht (untuk 1 tuk2) dan dia akan tunggu d situ 2 jam (kene set time dengan driver lah), then hantar balik ke hotel.
Sabtu, 7.30pm
  • Dah sampai hotel. Lepak2, then leh turun depan hotel, ade jual makanan mcm2: udang galah goreng, pulut ayam, pulut mangga, pulut durian, dimsum etc.
Ahad, 7.00am
  • Breakfast d hotel
Ahad, 10.00am
  • Check out and jalan kaki ke tempat bas (Davis Tour atau Indah Fam) – dlm 200m dari hotel je. Tiket bas boleh beli online je, senang. Bus jam 10.30am.
Ahad, 9.00pm (Malaysia time)
  • Sampai Puduraya


Have fun!

Salam.


8 comments:

Mie said...

Assalam,

Kat Hat Yai tu kalau ada masa boleh naik cable car...

-:mrb|ue:- said...

Salam bang.

Yup, betul. Tapi dah naik yg Langkawi punya, yg lain tk mencabar lg dah, kekeke..

Tq for visiting ya.

dylahmad said...

Sabtu mlm ade cadangan x nak pegi mane?

dylahmad said...

Sabtu mlm ade cadangan x nak pegi mane?

dylahmad said...

Sabtu mlm ade cadangan x nak pegi mane?

-:mrb|ue:- said...

aktiviti mlm bertumpu sek8tar dpn Lee Garden Plaza. ada mkn2, shopping baju2 / aksesori dan lain2. tp kalau into clubbing, ade Sotus Club (sebutan Sotad), main live band lagu2 tahi n then followed by DJ spin lagi2 Inggeris.

sorry lewat sgt2 reply. terlupa sy ada blog. hahaha...

Dymi Effenddy said...

Cable car mana? Kenapa takde org citer tempat2 menarik di hatyai...semua dok citer shopping.

-:mrb|ue:- said...

sbb hatyai mmg tempat shopping. hehehe..
cable car, songkhla zoo, elephant camp, semua luar sikit dr hatyai.
d tepi Grand Plaza Hotel Hatyai ade MeeMee Tour, a reliable agency la kalau nk amek tour d Hatyai dan sekitar mahupun ke mana2 saja d Thailand.